„Od ziarenka do bochenka”
- Szczegóły
- Opublikowano: piątek, 04, listopad 2016 12:07
Jak ciężka jest praca piekarza i ile umiejętności muszą oni posiadać, by można było codziennie jeść świeże pieczywo przekonali się uczniowie klasy IIIc i IIId, którzy wraz z wychowawczyniami Małgorzatą Jeromin i Ireną Kieglerską odwiedzili piekarnię PSS „Spójnia” w Mławie. Uczniowie poznali różne typy mąki, rodzaje pieczywa i jak je wybierać, aby jednocześnie było smaczne, zdrowe i odżywcze. Obserwowali jak i z czego wyrabia się ciasto na chleb i bułki. Z podziwem patrzyli na piekarza, który w mistrzowskim stylu tworzył coraz to nowe kształty. Zobaczyli maszyny, które pomagają mu w pracy. Mieli także możliwość ugniatania i formowania ciasta. Ciekawość dzieci wzbudziły ogromne piece do wypiekania chleba. Dowiedziały się, w jakiej temperaturze i w jakim czasie jest on pieczony. Wizyta w piekarni dostarczyła wielu wrażeń. Nic więc dziwnego, że świeże bułeczki, które dzieci jadły, miały tego dnia wyjątkowy smak.
Kieglerska Irena, Małgorzata Jeromin