Wycieczka do piekarni klasy IIIe

21 września 2016 r. nasza klasa III e udała się na wycieczkę do piekarni państwa Szczepkowskich. Podczas wycieczki mieliśmy możliwość zobaczyć jak wygląda piekarnia od środka. Wchodząc tam, już od progu poczuliśmy ciepło i kuszący zapach wypieków. Z wielkim zainteresowaniem przyglądaliśmy się pracy piekarza, poznaliśmy etapy powstawania pieczywa oraz produkty potrzebne do jego wypieku. Wiemy już teraz, że do wykonania chleba potrzebna jest mąka, woda, odrobina soli, zakwas i drożdże.  Zobaczyliśmy maszyny, które pomagają w pracy piekarzowi. W pierwszej kolejności obserwowaliśmy, jak w ogromnej elektrycznej dzieży mieszano składniki na biały chleb. Następnie widzieliśmy, jak gotowe ciasto trafiło do specjalnej maszyny porcjującej, a stamtąd do innej, kształtem przypominającej „ślimaka”.  Proces rośnięcia ciasta ma miejsce w specjalnym pomieszczeniu nazywanym ,,garownią”. W piekarni wszystko było ciekawe: ogromne misy na ciasto, wózki z upieczonym chlebem, krajalnica i wielkie łopaty do wysadzania pieczywa. Wielkie wrażenie wywarł na nas ogromny piec, który miał wiele poziomych drzwiczek. Dowiedzieliśmy się w jakiej temperaturze i w jakim czasie pieczony jest chleb.   Na piecu wyświetlała się temperatura ponad 250 stopni Celsjusza. Podziwialiśmy pracę piekarza, który miał duże doświadczenie, wiedzę i siłę. W swojej pracy posługiwał się także komputerem, dzięki któremu  ustalał ilość potrzebnej mąki. Przekonaliśmy się, że praca piekarza wcale nie jest łatwa, dlatego chleb należy szanować, nigdy nie wolno go wyrzucać! Wycieczka po piekarni zakończyła się słodkim poczęstunkiem. Pięknie podziękowaliśmy naszej przewodniczce  oraz załodze piekarni, dzięki którym mogliśmy zgłębić tajniki wypieku pieczywa.

Uczniowie kl. III e

wych.  K. Wojciechowska

Zdjęcia

Dodatkowe informacje